My Essential Kitchen Tools!

We hebben het vaak over koken, maar niets is zo belangrijk als de juiste keukentools! Na mijn grootschalige opruimactie vorige maand -5 dozen vol keukenspullen gingen richting de kringloopwinkel-, vertel ik je graag wat ik nog wél in m’n laden heb liggen én niet kan wegdenken uit m’n paradijsje-in-mijn-huis. Check m’n lijstje!

SLOWJUICER

Groene sappen juicen zonder dikke papjes te maken! Dat kan ik alleen met m’n slowjuicer. Ik zou mijn Omega Sana niet meer willen wegdenken uit m’n keuken. Van Pindakaas tot Bananenijs. Van Boerenkoolsap tot Gembersmoothie. I’m so in love. ❤

VERGIET

Een groot, voor quinoa en kikkererwtjes. Een kleintje voor losse thee. Ik kan niet zonder vergieten in de keuken. Investeer in enkele exemplaren mét pootjes (handig!) die je in of op elkaar stapelt.

RASP

Raspen heb je in soorten en maten. Ik heb een multi-rasp en ben er happy mee. Zoek ook zeker een stevige mandoline. Heb je budget? Investeer dan zeker in een stevig, groot exemplaar!

MESSEN

Messen heb je in evenveel soorten als mensen. Ik ben echt fan van een Demi Chef en vind dat elke hobbykok dit gevaarte minstens dubbel in huis moet hebben. Groenten in julienne snijden zonder dit handig ding is onmogelijk. Investeer in een degelijke demi-chef en slijp hem elke keer je hem gebruikt. Messen hoeven niet meer dan 50 euro te kosten om degelijk te zijn. Spotgoedkoop is ook niet goed, keep that in mind.

GROOT (HOUTEN) SNIJBLAD

Je snijplank moet giga-groot zijn. Daarmee bedoel ik, als je kan, heel je keukenblad. Ook zwaar. Het mag niet schuiven of glijden als je werkt. Zorg voor een handige tool waarmee je snel restjes bij elkaar veegt.
Een snijplank moet makkelijk schoon te houden zijn. Hout is in een plant-based-keuken i-de-aal!

VEEL HOUTEN LEPELS

Hebben. In alle vormen en maten. En zet ze in een mooi glas naast je kookplaat. You’ll love it!

RUBBEREN SPATELS

Net als je houten lepels kan je niet echt teveel rubberen spatels hebben. Handig voor potten ‘leeg te likken’, moeilijke plekjes van je blender op te snorren,…

EEN KLOPPER

Koop een handige, metalen (!) klopper in groot formaat. Zet er nog een kleintje naast. Je weet maar nooit.

NYLON ZAKJES/ KAASDOEK

Notenmelk maken, vegan cheese creëren… Dat kan alleen met een stelletje goede kaasdoeken. Koop per vierkante meter in de stoffenwinkel en verknip in keukendoekformaat!

BLENDER

Zonder twijfel ga ik voor een high-speed-blender zoals die van Vitamix. Beetje prijzig, maar je weet écht waarom je het in huis haalt. Topgerief!

PUREERSTAAF

Heb je nodig. Voor heerlijke zoete-aardappel-puree-tjes!

KEUKENHANDDOEKEN

Ik gebruik er vier tot vijf per dag. Warmte-beschermers, afdrogen, … Bij mij gaan ze er sneller door dan appels uit de fruitschaal!

SOEPLEPEL

Heb je nodig. Sowieso.

CUPS

Zoek inoxen cups en maatschepjes. Ze zijn zo handig! Gedaan met maateenheden omrekenen. In no-time zit je helemaal in je bakreceptje verscholen!

POTTEN EN PANNEN

Investeer in… héél veel potten uit gietijzer! Ze zijn duur – I know- maar ze zijn voor je hele leven. Je hebt minstens een steelpannetje, twee koekenpannen, een kleine koekenpan (roosteren van zaden), een wok, drie medium potten, een grote pot en een ‘giant’ soeppot nodig. Misschien kan minder ook, maar ik zou niet weten welke ik dan zou wegdoen!

SLAKOMMEN

Ga op zoek naar slakommen in alle formaten en kleuren. Je kan er niet genoeg hebben. Ik heb er minstens 8 en die gebruik ik allemaal! Afhankelijk van ’t kleurtje van m’n gerecht, kies ik een mooie kom uit!

SMOOTHIEJARS

Dressing schudden, smoothies drinken,… Ik heb er voorlopig echt té weinig. Je hebt ze nooit te veel!

KEUKENSCHALEN

Schalen zijn echt een must-have. Opnieuw geldt… Hoe eigenzinniger hoe beter! Kies je mooiste motieven uit, je mooiste kleuren en varieer in groottes!

BLIKOPENER / KURKENTREKKER

Ja… wat kan ik zeggen? Een foodie moet minstens een flesje kunnen ontkurken!

IJSBLOKVORMPJES

Groentenporties, ijsblokjes, vrolijke chocoladepralines… Je kan ze echt in alle maten en vormen gebruiken!

GLAZEN FLESSEN / WECKPOTTEN

Bij Ikea heb je ze echt voor géén geld. Ze zijn handig, mooi, en netjes op een rek. Ik heb er minstens 50. Yes, dat was lang scannen aan die kassa!

STOOMMANDJE

Mijn love-of-my-kitchen is mijn op en top Aziatisch stoommandje! Niets elektrisch toestelletje, niets plastic. Puur bamboe-tweeverdiep-torentje dat in m’n wok verdwijnt en dan… stomen maar!

EEN GASVUUR

Last but not least… Mijn Falcon-fornuis! Van mijn leven niet doe ik dit prachtig beest weg. Mijn kookverslaving kan extremen aannemen en dan kook ik wel eens op 5 pitten tegelijk. Met daar nog twee ovens en een grill bij ben ik helemaal happieee!
Koken op gas is een verademing voor mij. Met je vuur perfect onder je controle, de echtheid van de vlammetjes… Yes. Mijn troon is zonder twijfel mijn fornuis!