Heeft fruit teveel suiker?

Enkele weken geleden verscheen mijn foto in Flair België. Waar ik dacht dat de reportage de nadruk zou leggen op een verandering van eetpatroon, ging het voornamelijk over ‘vermageren’. Dat ik veel ben afgevallen door all the way vegan te gaan, zal ik niet ontkennen. Dat het me gemotiveerd houdt, als het moeilijk gaat, ook niet.
Nu goed, ik ben zwanger en kan me dus behoorlijk ergeren aan sluipkilo’s. Na zes maanden zwangerschap zijn er ook zo’n 5 kilo’s aangevlogen. Hoewel iedereen me toeroept dat het normaal is om bij te komen -gezond zelfs-, kan ik er niet aan weerstaan om af en toe weemoedig te staren naar die strakke zomerjurkjes. Oh god. Gaan ze ooit nog passen? Maar goed, daar wil ik het niet over hebben. Wat me meer bezig houdt, is wat er rechts onderaan het artikel staat. Ik eet 15 stukken fruit per dag. Dat staat er. Dat heb ik echt gezegd. En mensen konden niet geloven dat ik dus relatief -zwanger hé- slank ben. Hoe kan dat? Als je 15 stukken fruit per dag eet? 
Om te beginnen eet ik dat niet elke dag. Ik eet ook héél regelmatig wat minder. De waarheid is dat ik het niet tel. Mijn gemiddelde dag start met minstens drie tot vier stuks bij het ontbijt, twee als tussendoortje, twee als namiddaghap, na m’n avondeten en dan voor de televisie, of al bloggend, ’s avonds twee. Als ik tussendoor nog een groene smoothie maak of een sapje juice, zit ik snel aan 15. 
 
Ik hoor het jullie denken. Hoe zit het met die suiker!? 
 
What the fructose?! 
Deskundigen zijn het er allemaal over eens. We eten massaal teveel suiker. Hallo diabetes type 2. Hallo obesitas. De angst van suiker in vers fruit is heel omstreden. Dit is mijn visie -en die is niet medisch onderbouwd-. Ik ben niet bang voor fruitsuiker. Volgens mij is de angst om suiker uit vers fruit ongegrond. Ik wil je graag vertellen waarom. 

Fruit veroorzaakt minder hoge suikerpieken dan koekjes. Neem nu een appel. Een appel bevat heel wat fruitsuiker (fructose), maar ook heel wat vezels. Die vezels zorgen dat de fruitsuiker langzaam in je bloed gaat. Een koekje bevat (bijna) geen vezels een geeft je een instant-shot suiker. Energie voor tien, gedurende een half uurtje. Daarnaast bevat een appel ook allerlei andere gezonde voedingsstoffen… die niet in jouw koekje zitten.
Dan heb je mensen die schreeuwen dat je de ‘slechte stoffen’ toch niet uit je lijf kan bannen, want alles is immers bespoten met pesticiden. Eh. Waar. Er zitten ongezonde stofjes op die blinkende appel van je, maar die spoel je er zo af! Even onder de kraan en klaar.

Fruit vs rimpels!
Feit is dat mensen die veel fruit eten er langer jong uitzien. Dat komt omdat de voedingsstoffen in fruit veroudering drastisch afremmen. Zo zijn frambozen, aardbeien, bosbessen, granaatappels goed om afname van bindweefsel tegen te gaan. Minder snel rimpels dus. 

En vers-geperste-sapjes?!
Zelfgeperste sapjes en groene smoothies zijn gezond als ze gemaakt zijn met pure ingrediënten. Laat de schil, waar kan, alsjeblief, aan je fruit! Zo kan je een kiwi perfect in z’n geheel blenden, alleen… niemand doet het! Ook zijn de steeltjes van je aardbei ook echt nergens terug te vinden in je sapje! Versgeperste sapjes zijn niet zo’n goed plan als ze geen vezels bevatten (sinaasappelsap-zonder-pulp bijvoorbeeld) of je ze zelf niet maakte.
Gebruik een high-speed-blender of een slowjuicer. Vermijd sapcentrifuges, omdat ze net de gezonde dingetjes in de afvalbak droppen.
Hoe je een gezonde groene smoothie in elkaar bokst, lees je hierIs een sap-dieet gezond? 
Neen. De laatste tijd maakt iedereen smoothies en sapjes. Super! Maar een sapjeskuur is echt geen goed plan. Meestal gaat het zo dat je een kleine week tot tien dagen zo veel mogelijk overleeft op sappen (zowel groente- als fruit). Het zou ontgiften, gewichtsverlies geven, je energie verhogen,… Probeer het een keertje uit en check hoeveel meer energie je hebt. Géén. Het enige wat je zal doen -als je het al volhoudt-, is jezelf na een week storten op de grootste berg junkfood die je je maar kan voorstellen. Je zal hongerig zijn. Onverzadigd. It’s a no-go!
Crashdiëten zijn sowieso te vermijden, op lange termijn maken ze je alleen maar futloos, droevig en.. helaas… dikker dan je ooit was! Mijn tips? 

– Zorg steeds voor véél gevarieerd fruit in je fruitschaal. 
– Ga voor biologisch en seizoensgebonden. Aardbeien in de winter zijn niet lekker. Klaar. 
– Vries fruit in wanneer je merkt dat de versheid verdwijnt. 
– Wees niet bang voor bananen, avocado, druiven,… Je wordt niet dik van een banaan lieverd. Ook niet van vijf bananen. Dat koekje dat je eet, in plaats van de banaan, dat is je grootste vijand! 
– Koop diepgevroren fruit zoals bessen. Zo heb je telkens lekkere tussendoortjes in huis! 
– Schil fruit enkel als het écht nodig is.