Zoethoudertjes

Op dit moment staat er een heerlijk pindakaasbroodje in m’n oven. Net voor ik de droge ingrediënten bij elkaar kieper, merk ik dat ik geen kokosbloesemsuiker meer in huis heb. Op zoek naar een andere zoetmaker dus. Dadels misschien? 
Terwijl ik alles tot een beslag meng, dwalen mijn gedachten af. Ik dénk wel dat ik volledig afgekickt ben van suiker, maar in hoeverre is dat zo? Ik eet tenslotte nog steeds kokosbloesemsuiker en ahornsiroop. In hoeverre ben ik echt sugar-clean? 

Ik scrol wat rond op Google en ontdek tientallen verschillende meningen en visies. Niet omdat ik de discussie wil aangaan, maar eerder omdat het voor mij ook nog steeds een ingewikkelde materie is, wil ik het daar nu even over hebben. 


Iedereen weet dat suiker slecht voor je is. Maar hoe slecht dan? En heb je suiker nodig om ‘gezond’ door het leven te wandelen? Vaak vragen mensen me af in hoeverre ik, als HandsOffMyFoodie, naar zoetstoffen kijk en welke suikers er dan wél oké zijn voor je lijf. -alsof ik dat zou weten, maar goed!- 


Ondertussen is het trouwens geen nieuws meer, kunstmatige zoetstoffen is een no-go. Ze hebben niets te maken met pure voeding en zijn slecht voor je lichaam. Light-producten zijn eventjes leuk, maar op lange termijn gewoon ronduit gevaarlijk. -Dat dénk ik dus al een hele lange tijd-. Is dit echt zo?!


Hier even de Hands-Off-Visie. En opnieuw is deze dus helemaal van ons, en dus absoluut niet medisch onderbouwd. 

Witte, geraffineerde suiker… it’s a NO GO! 


Witte suiker is wat er overblijft, wanneer je suikerriet of suikerbiet helemaal uitbuit. Door hoge verhitting verdwijnen alle vitamines, mineralen, eiwitten, en-zo-verder. Wat overblijft is een stom, wit korreltje. Suiker.
Het is leeg en betekenisloosvoor ons lichaam. Heel wat kostbare zaken zijn verloren gegaan. Om deze stof nog maar te kunnen verwerken heeft ons lichaam andere voedingsstoffen nodig, die worden ergens anders opgesnord in ons lichaam.

 

Je leest het goed, je lijf heeft jouw gezonde voedingsstoffen nodig, om de suikerafvalberg te kunnen verwerken.
De belangrijkste voedingsstof die je hier inzet … is calium. Calium heb je héél erg nodig voor botten én… tanden. Veel suiker zorgt dus voor, yes, een stralend rottend gebit! 

10665819_10152480659903193_6329449137707050008_n

Een clean moelleux! Voor de choco-addicts

Na een tijdje komt de suiker in je maag en worden er opnieuw essentiele voedingsstoffen uit voorraadkastjes gehaald -glutaminezuur en vitamines B-. Je lichaam weet niet wat het moet doen met de vreemde suikerstof en loopt een beetje in rondjes. Je wordt héél erg moe. En wil graag even dutten.
Suiker levert je niets op, het rooft gewoon je lijf beetje bij beetje leeg.

Vaak heeft je lichaam na een tijdje gewoon niets meer te bieden en loopt de opruimactie helemaal fout. Er blijven toxische stoffen in je lijf en die zorgen ervoor dat je cellen vroegtijdig vervallen in afgebroken huisjes. Je mentale conditie loopt een beetje moeizamer dan het zou moeten. Op lange termijn is dit echt een zware-kater-voor-die-body-van-jou. Je snakt opnieuw naar een shot, want dan swingt je suikergehalte weer even de pan uit en lijk je weer alert. Lijk je. Want, het is … nep. Sugarblues. Je weet vast waar ik het over heb.


Sugar-makes-you-fat-baby!

 

Suiker maakt je vet. Dat is geen nieuwtje. En het is eenvoudig uit te leggen. Als je goed opgelet hebt hierboven, weet je ondertussen dat je lijf héél veel voedingsstoffen nodig heeft om uberhaupt suiker nog maar te kunnen verteren. Die voedingsstoffen komen niet zomaar binnenwandelen. Je lichaam wordt constant getriggerd om méér voedsel op te nemen, zodat al die voorraadkastjes optimaal gevuld blijven.  

 


In een andere weetjesblog schreef ik al eens rond fruitsuiker.  Belangrijk om te weten is dat in fruit niet alleen fruitsuiker zit, maar ook héél veel vezel. Die zeggen je lichaam dat je ‘volgepropt’ zit. Je gaat heus geen tien appels na elkaar binnenspelen. Suiker op zich is vezelvrij. Geen enkel belletje zal rinkelen. Je blijft eten en voelt je nooit echt verzadigd. Ken je dat… een pak koekjes verslinden, voor de televisie? 


Wil je echt gewicht verliezen? Dan moet geraffineerde suiker uit je lijf. De knop moet om. 


The bitter truth.. Aspartaam 

Aan de lopende band ontwikkeld én verkocht aan de voedingsindustrie. Een chemisch goedje. Iedereen kent de neveneffecten en toch drinken we massaal light-drank. Maak jezelf niet wijs dat je gezond bezig bent omdat je in de light-val bent getrapt, het is niet waar! 
Suiker en zoetstoffen zijn twee dingen. Een zoetstof kan tot honderden keren zoeter zijn dan suiker, wat maakt dat je er ook véél en véél minder van nodig hebt.
Ook al is er tot op de dag van vandaag niet bewezen hoe ongezond al deze chemische spook-producten zijn. Ze zijn nep en houden je in de ban van je zoet-verslaving. Je bent niet van je verslaving af. Je hebt ze ingeruimd voor iets anders. Nu is de vraag die je jezelf moet stellen deze… “Wil ik afvallen -en is dit mijn doel op zeer korte termijn-” of… “Wil ik slank én gezond worden. Ook dat stukje binnen-in-je-lichaam-dus!” 


Maar je hebt toch suiker nodig?! 

Dé meest gehoorde ‘quote’ wanneer je zegt dat je géén suiker eet. Ja, je hebt suiker nodig. Suiker is als zuurstof. It keeps you alive. Maar, het maakt ook ‘gebruikssporen’ in ons lichaam. 
Wanneer je absoluut géén suikers zou opnemen -uit gezondheidsoverweging bijvoorbeeld-, gaat je lichaam een vreemd manoeuvre maken. Het produceert een stof die nog giftiger is dan suiker.  
Je moet dus zoeken naar producten met een lage-glycemische-index. Trage suikers.
Voorbeelden nodig? Denk aan vruchten, aardappelen, volkoren pasta, volkoren brood en rijst. 

De enige manier om je drang naar zoet -ik zeg bewust niet naar ‘suiker’- te verliezen is om, net als bij alle andere vieze-vuile gewoontes… er compleet mee te stoppen. Licht je hele omgeving in, schreeuw het van de daken. Géén excuses, géén jarige collega’s met taart, niks, niemand kan je stoppen. Jij gaat 14 dagen géén zoet eten. 

Verwacht je maar niet aan een springlevend gevoel. Hoofdpijn, constante knagende honger.. Oh ja, ik heb het allemaal gehad. De enige tip die je van me krijgt is… clean-je-huis. Zorg dat er niets, maar werkelijk géén kruimel zoet te vinden is. Dat verhoogt je slaagkansen aanzienlijk.  -You’ll hate me!-Arhhggg… Honger! 

iphone 110

Gevulde graankoeken

No way back. Alles is uit je huis. En dan zit je daar, voor je televisie. En heb
je honger. Been there, done that. Zorg voor lekkers zoals noten, havermoutpap -néé, niet met gezoete melk!-, vers fruit, gedroogd fruit, groene sojaboontjes, … Er zijn zo-veel mogelijkheden.


The natrual way! 

Zoet wordt al eeuwen gebruikt door mensen. Wil je 100% puur door het leven gaan, heb je zoveel keuze! In mijn keuken zijn medjouldadels, bananen, appelmoes en gedroogde abrikoosjes absolute top-items. Soms is ahornsiroop ook gewoon héél erg handig. Ik deel graag enkele gezondere desserts met jullie. Begrijp me niet verkeerd, suiker blijft suiker. Ook kokosbloesemsuiker. Ook ahornsiroop. Maar ze zijn geen lege, zielige voedingsmiddelen. Naast suikermolecules, bevatten ze zoveel meer dat je lichaam voedt! 

Let’s do this babe! Skip the f*cking sugar!